Påskmust – Lagrad VS Ny

24 03 2010

Jag tänker inte skriva om Påskmust, eller julmust heller för den delen, eftersom bloggen addictedtojulmust redan skriver så passionerat om denna högtidsdryck. Men vad jag tänker skriva en liten notis om är hur lagrad must klarar sig emot ”färsk” must.

Här har vi en lagrad påskmust från bryggeriet Grebbestad och en nyinköpt flaska från samma bryggeri. Den lagrade musten har stått i ett år på ett lager i en ICA butik där den stått i kylskåpstemperatur hela året.  Grebbestad som är min favorit av de mustar jag smakat. Men hur klarar de sig emot varandra då?

Hur smakar det?
Jo det man kan säga är att den lagrade musten överraskar då den är identisk vad det gäller skummet. Så än så länge är det dött lopp. Vad gällande doften så luktar den ena lite vuxnare än den andra, som ni kanske redan gissat så är det den lagrade musten som har en lite mustigare doft.  När vi kommer till det viktigaste i testet, smaken, så är det en ganska stor skillnad. Den lagrade musten smakar mera och den smakar mera vuxet. Den nya Grebbestad framstår nästan lite vattnig i jämförelse. Den lagrade musten smakar inte lika mycket som exempelvis Nygårdas fatlagrade julmust som såldes förra året, men den är en god bit på vägen. Kort sagt så smakar det lagrat om den lagrade musten, den är lika livlig i skummet och kolsyran som den ”färska” musten.

Vart hittar jag musten?
Den högra Grebbestads musten bör du hitta på de flesta välsorterade mataffärerna nu i påsktider. Den lagrade kommer du knappast hitta om du inte har sparat ett exemplar själv från förra året.

Slutsats
Vilken var godast nu då? Den lagrade eller den ”färska” ? Jo den lagrade var faktiskt snäppet godare. Mustigare i smaken om man nu får säga så, lite vuxnare. Inget för folk som har svårt för att dricka must kanske. Men även om den är lite vuxnare i smaken än sin yngre bror så är Grebbestad fortfarande en väldigt mild och lättdrucken must. Om du är en must entusiast så tycker jag att du skall köpa några olika mustar, helst i glasflaskor, och lagra dem i ett år. Se vad du tycker om must som har fått ligga i ett år och götta till sig lite.

Segrare
Segrar gör alltså den ett år lagrade påskmusten och rent smakmässigt så får den Fyra av Fem påskkycklingar!

*Kvitt*   *Glad*    *pip*    *Påsk*
/            /               /               /

About these ads

Åtgärder

Information

Ett svar

14 11 2010
Den eviga frågan: Är julmust och påskmust samma sak? | Addicted to Julmust

[...] Min tolkning av ovanstående sammanställning i tabellform är följande: Grebbestad julmust och Grebbestad påskmust är inte bryggda enligt samma recept. Nyckel-Bryggerier julmust och Nyckel-Bryggerier påskmust är inte bryggda enligt samma recept (i påskmusten brukar man dra ned på sötman lite grann). Zeunerts julmust och Zeunerts påskmust var det must-par som upplevdes som mest olikt av panelmedlemmarna; här måste jag flika in att jag personligen kan gå i god för denna upplevelse-skillnad efter att ha smakat Zeunerts påskmust 2010 samt jämfört denna med såväl Zeunerts julmust 2009 som Zeunerts julmust 2008 (även Zeunerts julmust varierar i smak från år till år). Antingen bereds Zeunerts julmust och Zeunerts påskmust inte utifrån samma recept eller så skiljer sig råvaror/tillverkningsprocess åt från säsong till säsong. Apotekarnes julmust och Apotekarnes påskmust är definitivt tillverkade enligt samma recept. Hos ICA återfinns en anomali då tillverkaren vidhåller att samma recept används till både jul- och påskmust men ingrediensförteckningarna är olika. I övrigt verkar det finnas en tydlig diskrepans när det gäller de must-fabrikat som deltog i ovan nämnda smaktest: enligt panelmedlemmarna ger dessa jul- och påskmuster tydligt olika smakupplevelse men enligt ingrediensförteckningarna och/eller tillverkarna själva är de producerade efter samma recept. Det ligger nära till hands att härleda detta fenomen till att de provade julmust-sorterna var äldre än de provade påskmust-sorterna, en tes som får stöd hos laskeblask.se. [...]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggers like this: