Påskmust – Lagrad VS Ny

Standard

Jag tänker inte skriva om Påskmust, eller julmust heller för den delen, eftersom bloggen addictedtojulmust redan skriver så passionerat om denna högtidsdryck. Men vad jag tänker skriva en liten notis om är hur lagrad must klarar sig emot ”färsk” must.

Här har vi en lagrad påskmust från bryggeriet Grebbestad och en nyinköpt flaska från samma bryggeri. Den lagrade musten har stått i ett år på ett lager i en ICA butik där den stått i kylskåpstemperatur hela året.  Grebbestad som är min favorit av de mustar jag smakat. Men hur klarar de sig emot varandra då?

Hur smakar det?
Jo det man kan säga är att den lagrade musten överraskar då den är identisk vad det gäller skummet. Så än så länge är det dött lopp. Vad gällande doften så luktar den ena lite vuxnare än den andra, som ni kanske redan gissat så är det den lagrade musten som har en lite mustigare doft.  När vi kommer till det viktigaste i testet, smaken, så är det en ganska stor skillnad. Den lagrade musten smakar mera och den smakar mera vuxet. Den nya Grebbestad framstår nästan lite vattnig i jämförelse. Den lagrade musten smakar inte lika mycket som exempelvis Nygårdas fatlagrade julmust som såldes förra året, men den är en god bit på vägen. Kort sagt så smakar det lagrat om den lagrade musten, den är lika livlig i skummet och kolsyran som den ”färska” musten.

Vart hittar jag musten?
Den högra Grebbestads musten bör du hitta på de flesta välsorterade mataffärerna nu i påsktider. Den lagrade kommer du knappast hitta om du inte har sparat ett exemplar själv från förra året.

Slutsats
Vilken var godast nu då? Den lagrade eller den ”färska” ? Jo den lagrade var faktiskt snäppet godare. Mustigare i smaken om man nu får säga så, lite vuxnare. Inget för folk som har svårt för att dricka must kanske. Men även om den är lite vuxnare i smaken än sin yngre bror så är Grebbestad fortfarande en väldigt mild och lättdrucken must. Om du är en must entusiast så tycker jag att du skall köpa några olika mustar, helst i glasflaskor, och lagra dem i ett år. Se vad du tycker om must som har fått ligga i ett år och götta till sig lite.

Segrare
Segrar gör alltså den ett år lagrade påskmusten och rent smakmässigt så får den Fyra av Fem påskkycklingar!

*Kvitt*   *Glad*    *pip*    *Påsk*
/            /               /               /

Annonser

En reaktion på ”Påskmust – Lagrad VS Ny

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s