Coca-Cola skadligt för män, eller hur var det nu egentligen?

Standard

cocacolaGPIgår ”exploderade” mina sociala medier av artikeln: Coca-cola farligt för din penis och andra versioner av samma nyhet. I denna nyhet kan vi läsa att en dansk studie bekräftat att om man dricker för mycket coca-cola så sänks antalet spermier med hela 30%. Skrämmande! Tydligen är det inte koffeinet som är boven i dramat utan en ”unik ingrediens i drycken” som orsakar infertilitet. Oj!

Vi kan även läsa att en liknande studie i Polen visade att det fanns en länk mellan Coca-cola och infertilitet. I detta fallet så var sötningsmedlet boven i dramat. Vänta lite nu? Sötningsmedel? Socker då med andra ord?

Det var vid det här laget som vi började leta lite och undersöka denna nyhet. Göteborgsposten ”lånade” nyheten från New York Post som i sin tur ”lånade” nyheten från The Sun. Ingen av dessa sidor hänvisade till källan, till undersökningen, med en länk eller liknande. Men efter lite detektivarbete så hittade vi faktiskt undersökningen i fråga, på American Journal of Epidemiology.

Här kan vi börja nysta upp påståendet om coca-cola som diverse media skrivit om. Först och främst kan vi se att detta är kanske inte en ”nyhet”. Undersökningen färdigställdes den 19:e augusti 2009, accepterades för publicering 8:e januari 2010 och publicerades för första gången online den 25:e mars 2010. Så, ”nyheten” är faktiskt sex år gammal. Varför detta ploppade upp i media först för ett par dagar sedan är ett mysterium.

Läser vi undersökningen så kan vi se att allt de egentligen kom fram till var att folk som dricker över 1L cola per dag, har mindre antal spermier än folk som dricker mindre cola eller ingen alls. Än så länge stämmer allt. Men redan i summeringen av undersökningen kan vi läsa följande:

Therefore, the authors cannot exclude the possibility of a threshold above which cola, and possibly caffeine, negatively affects semen quality. Alternatively, the less healthy lifestyle of these men may explain these findings.

Okej, så anledningen till att några av de 2554 unga män som deltog i undersökningen hade mindre antal spermier kanske inte alls hade att göra endast med cola. Undersökningen visar att de män som redovisade ett längre antal spermier i sina tester levde en mycket ohälsosammare livsstil än de som hade normala värden.

However, men with a high caffeine intake (>800 mg of caffeine per day) had a slight reduction in semen quality (not statistically significant) (Table 2). Men whose caffeine intake was >800 mg (about 7 cups of coffee) per day generally had a less healthy diet, eating more burgers and cheese; drank more alcohol; smoked more often; and had a high or low body mass index (Table 3). In addition, they were from a lower social class, more often had self-reported genital conditions in the reproductive organs or conditions found at the physical examination, and more often had been exposed to smoking in utero compared with men whose caffeine consumption was lower (Table 3).

Här redovisas en klar länk med att de som drack kopiösa mängder cola (mer än en liter per dag) även hade en livsstil med ohälsosammare diet, rökning och var överviktiga. De kom från en lägre social klass än män som hade en bra nivå på sina prover.

Sedermera så hade männen med lägre antal spermier oftare könsrelaterade sjukdomar och studien påpekar flertalet gånger att männen i fråga var överviktiga, åt mindre frukt och grönt samt att de var rökare eller hade blivit utsatta för rökning i fosterstadiet.

Så slutsatsen kan vara att: Om du dricker mer än en liter cola per dag, så kanske det har någon inverkan på din fertilitet. Men det är nog minst lika troligt att det beror på din livsstil överlag och inte bara på en enda faktor. GP (och de andra tidningarna) skrev mycket riktigt i slutet på sina artiklar att bukfetma och en ohälsosam livsstil var bidragande, men ordvalet i artiklarna antydde på att Coca-cola var själva huvudnumret, vilket var ganska missvisande.

coke_announce_none_20100519_700x179Men åter till artikeln i Göteborgsposten, för det finns ytterligare några ”problem” med den. Först har vi påståendet att forskarna ”kommit fram till att det rör sig om en unik ingrediens i drycken som orsakar infertilitet.” I själva studien finns det ingen klar ”bov” i dramat. Det enda de kan komma fram till är att koffeinet antagligen inte är den största faktorn.

Colas were originally blends of extracts of the coca leaf and the cola nut, mixed with sugar water. The coca leaf is no longer used, but the cola nut remains in the recipes that are public, and it is reportedly also still in the secret Coca-Cola recipe (The Coca-Cola Company, Atlanta, Georgia). In addition, these drinks contain large quantities of sugar.

Kolanöten nämns men får inte skulden för att vara ingrediensen som orsakar infertilitet. Om så vore fallet skulle många fler produkter än coca-cola vara i farozonen då kolanöten används i ganska mycket. Så ledsen GP, men de har inte identifierat en unik ingrediens som orsakar infertilitet.

Sista punkten i artikeln från GP är att en undersökning i Polen visade att sötningsmedel i cola hade en länk till infertilitet. Men vilket sötningsmedel? Det står konstigt nog inte. Men om man läser artikeln i New York Post ser vi att det gäller sötningsmedlet Isoglukos (eller high fructose corn syrup som det brukar stå). Ett sötningsmedel som används flitigt i bland annat USA sedan 1984, orsakerna varför kan du läsa om här. Så denna lilla detalj som GP ”glömde” nämna (det är bara att läsa innantill på New York Post artikeln) är helt enkelt inte relevant för Sverige och behöver därför inte finnas med.

Så vad var nu poängen med denna vägg av text? Jo att man skall ta allt man läser med en stor nypa salt. Det går inte en månad utan att vi får höra saker som ”nu är aspartam livsfarligt igen” ”energidrycker är det dödligaste ämnet efter plutonium” och andra halvsanningar som massmedia ”rapporterar” om.

GP skall såklart inte ha all skulden för detta. De ”lånade” trots allt bara sin artikel av New York Post. Men det visar på ett stort problem inom media, att de sällan skriver källa. Ingen av de nyhetssidorna vi tittade på hänvisade till undersökningen och den var inte lätt att hitta då den faktiskt var riktigt gammal. Redan på mellanstadiet (kanske tidigare nu?) lär vi oss i skolan att vi alltid måste skriva våra källor när vi påstår något. Gör vi en uppsats utan källor får man underkänt. Men massmedia kan skriva lite vad de vill för de hoppas att vi är alldeles för lata för att leta reda på sanningen.

Nu är det verkligen inte hela världen att en sådan här nyhet sprids, alla vet väl att det är mindre nyttigt att dricka läsk och äta för mycket av sötsaker och andra lockande ting. Men det är irriterande att massmedia gång på gång kommer undan med artiklar av detta slaget och att vi som gillar läsk gång på gång bombarderas av kommentarer och länkar av folk som svalt nyheten med hull och hår.

Hoppas att detta nådde ut till någon, om inte annat så var det intressant att ta en djupare koll. Och en sista sak GP, det skrivs Coca-cola, inte Coca cola.

En reaktion på ”Coca-Cola skadligt för män, eller hur var det nu egentligen?

  1. Marcel

    Detta är ingen kommentar till detta (intressanta) inlägg utan till bloggen: fantastisk trevlig! Jag har alltid älskat läsk, men har på slentrian mest köpt mina vanliga favoriter, Pepsi Max, Dr. Pepper etc. Efter att ha fått rådet att smaka Guaraná Antarctica av en vän i Brasilien, och älskat den, bestämde jag mig för att se efter vad andra svenskar tänkte om den och hamnade därmed på denna blogg. Och vilken blogg! Vad trevligt skriven den är, och hur passionerat det låter, som en vinsmakare men med läsk istället! Inspirerande, nu har jag börjat skriva upp läsksorter jag bara måste testa (och jag hade sett Curiosity Cola på en affär, hade smakat Cherry Tree Cola och tänkt att jag litar på märket, men valde trots allt att avvakta – sedan såg jag recensionen här och bestämde mig för att det låter som något för mig, så det blir till att köpa den snart!) Tack för en helskoj blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s