Bjäre Julmust

Standard

”Vad är då bjäre julmust?” hör jag dig säga där hemma vid datorn. Jo, det är faktiskt coca-cola, fast julmust, är det gott? Det vet jag inte ännu.

Hur smakar det?
Jag skulle så gärna säga att den var fantastiskt god, att den krossar alla ens förväntingar och att det verkligen är årets julmust. Men det är tyvärr så långt från sanningen man kan komma. Den lyckas med det som tordes vara omöjligt, den är både blaskig med en bittsk eftersmak. Tänk dig att någon har spätt ut en fin julmust med vatten och etanol så får du dig en ganska exakt bild av denna julmusts smak. Om man jobbar för coca-cola skulle man säga att det en väldigt len och mild smak, men det har vatten också. Och ja, visst, första klunken är mild. Men sen sätter sig den artificiella julmusts smaken i gommen och tycks nästan vilja dig illa.

Vart hittar jag läskeblasken?
Just detta exemplar införskaffades på Coop konsum, Avenyn. Men då det är ett tämligen stort märke bör den finnas lite överallt.

Slutsats
Namnet och flaskan indikerar att det är en gammal fin svensk julmust från ett lokalbryggeri, men så är tyvärr inte fallet. Detta är coca-colas egna julmust. Endast om man lusläsar ettiketten så står det , med liten text, tillverkad av coca cola sverige ab. Varför försöker de då mörka ner att det är coca colas julmust? Kanske är det för att vi svenskar är så stolta i vårjulmust, och varje år vid julmustsäsongen när en svensk har en internationell gäst så tycks man höra, ”Did you know that Sweden is the only country where cola-cola sells less in december?” på knacklig engelska. Men av butikshyllorna att döma så lyckas coca-cola inte, trots ihärdiga ansträngningar, att slå sig in på julmustmarknaden. De måste nog köpa upp rättigheterna till Apotekarnes för att ha en chans till framgång, för den här blaskan till julmust kan de lika gärna skippa.

Slutbetyg

Annons

8 reaktioner på ”Bjäre Julmust

 1. Maria

  Först tänkte jag att din sida var intressant och säkert väldigt bra och kul med tester. Men så kom jag till detta och insåg att du är nog den oproffsigaste i mannaminne som låter dina personliga åsikter spegla dina omdömen. Detta är bara politiskt inlägg. Jag gjorde så att jag åkte och köpte Bjäre när jag läste detta och smakade, och fick det bekräftat. Fult av dig att försöka få fram din politiska åsikt i detta dolda förkläde.

  • krillelille

   Ah, kritik, underbart.

   Du har självklart rätt till en åsikt men jag skulle vilja bestrida ditt påstående att jag är oprofessionell. Hade jag varit oprofessionell så hade jag inte publicerat din kommentar, hade jag varit oprofessionell så hade jag get produkter jag fått direkt ifrån bryggerierna skyhöga betyg bara för att de gett mig produkterna i fråga. Att jag blandar i personliga åsikter är en självklarthet, detta är en personlig blogg med ett specialintresse, mina recensioner av drickorna är ingen vetenskaplig riktlinje för hur bra/dålig en dricka är, det är och förblir min personliga åsikt. För att gå vetenskapligt hade jag behövt testpaneler med blindtester och kontrolltester, alldeles för ambitiöst för detta lilla projekt.

   Angående detta test som du reagerar på: Kände du till historien bakom Bjäre? I flera recensioner så skriver jag gärna lite kuriosa till läskeblasken om sådan finns, råkar jag veta något om läskeblasken i fråga så förmedlar jag detta. Sedan kan den kanske ha varit lite vinklad, det håller jag med om, men det är svårt att inte reagera på när ett stort bolag köper upp ännu ett av våra helsvenska bryggerier och lägger ner det för att flytta tillverkningen till egen regi. Det gör att mångfalden i den svenska läskeblaskfaunan förminskas mer och mer tills vi alla en dag kommer sitta och dricka läskedrycker ifrån ett av tre olika stora bryggerier, och hur kul är det?

   Som sagt: Jag är endast en privatperson med ett brinnande intresse för läskeblask som gärna kryddar sina recensioner med lite personligt tycke.

   // Krille – läskeblaskkonnässör och ägare till läskeblask.se

  • tantmarit

   En blogg gjord på fritiden av en glad amatör som gillar läsk och som ALDRIG har utgett sig för att vara en professionell ”avsmakare”, hur skall en sådan kunna vara oprofessionell? Måste man inte rimligtvis vara professionell för att kunna uppföra sig oprofessionellt?
   Om detta är det oproffsigaste du har läst i mannaminne så undrar jag VAD du har läst innan och hur långt ditt mannaminne är?

   Jag blir MYCKET konfunderad över vad du insinuerar, för var hittade du en politisk åsikt här? Menar du att Krille skulle vara ”anti Coca Cola” eller nått, är det där den politiska åsikten ligger?
   I så fall talar du nonsens i nattmössan!!!
   Säg mig, jobbar du möjligtvis för Coca Cola? I så fall tycker jag att ditt uppförande är otroligt oprofessionellt…!

  • Nilla

   Det är uppenbart att ”Maria” är ett troll men jaja iallafall. Hade du läst bloggen överhuvudtaget hade du sett att han gett Coca Cola-producerade produkter högt betyg tidigare så här framstår du tyvärr bara som en ignorant idiot. Tyvärr. För du är säkert mycket dummare på riktigt.

   Jobbar du månne som researchassistent på Aftonbladet? =)

  • krillelille

   Se man lär sig något varje dag! Inlägget är redigerat så att det stämmer bättre överens med verkligheten. Dock står åsikterna om julmusten fast, men som sagt, tack för informationen 🙂

 2. Johan Z

  Håller med provresultatet. Det var även detta som såldes(säljs?) på McDonalds i juletid, smakar inte som det ska smaka på långa vägar. Kemiskt var ordet. Snart är det jul igen, låt ovetande slippa bära hem detta i onödan.

 3. Erik Gustafsson

  Bjäre Julmust är helt igenom en falsk produkt, det är viktigt att det fastslås att det har inget med julmust att göra. En ren ”julmustkopia” i ett köpt skal (Bjäre)
  där Coca-Cola försöker skapa legitimitet. CC sade upp avtalet med Pripps
  1995 när dessa vägrade släppa julmust mot coca-cola i december. Försökte
  slå till mot Roberts i Örebro som innehar rättigheterna till original julmust.
  Det är således viktigt att bojkotta Coca-cola och visa att vi i Sverige inte
  tolererar falska varumärken, aggressiva påtryckningar och gangsterfasoner!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s