Nygårda Julmust Bourbonfats lagrad

Standard

Nygårda kommer i år med en julmust som endast säljs på bolaget, den har ingen alkohol i sig, men den är lagrad i 6 månader på bourbon fat. Låter oerhört spännande!

Hur smakar det?
Redan på lukten känner man att det är något väldigt speciellt man har i glaset.  Skummet är överväldigande och ligger kvar oerhört länge, som skummet på en Guinness, vilket ger en mysig känsla. Själva musten är oerhört len i smaken, det är som att dricka sammet. Smaken för tankarna åt en riktig bourbon, som Jack Daniel´s (även om de själva inte vill klassas som en bourbon) eller Jim Beam. Eftersmaken kommer rullandes och ger smak av ingefära och kaffe. Eftersmaken hänger kvar länge och väl, den lindar in smaklökarna i ett underbart täcke av spännande eftersmaker. Söt är den också, men kontrollerat söt, du kommer inte att bli det minsta sockrig i munnen.  Drickans enda minus är att kolsyran nästintill helt försvinner när du hällt upp den, det blir en väldigt avslagen julmust väldigt fort, vilket är lite tråkigt.

Vart hittar jag läskeblasken?
Denna julmust finns i dagsläget endast på Systembolaget och i ganska begränsad upplaga. Ta en titt på bolagets hemsida om de har några flaskor på ditt bolag.

Slutsats
Det märks verkligen att detta är en julmust som nygårda (spendrups) bryggt med kärlek. Allt ifrån den oerhört exklusiva flaskan till den säregna och väldigt vuxna smaken andas kvalitet. Vid smaktillfället så hade jag ett referensglas med Apotekarnes bredvid för att göra en direkt jämförelse med ”julmust standarden” och när jag tog mig en klunk av den efter mitt glas med Nygårda framstod Apotekarnes som rena råttgiftet. Man borde kanske jämföra denna direkt med Nygårdas Ekfatslagrade julmust som fick maxpoäng i ett tidigare test. Vad man kan säga är att Nygårdas ekfatslagrade har en lite rökigare smak, det smakar verkligen av rökta ekfat, där den bourbon lagrade istället smakar åt Whisky hållet. Så vilket är bäst? Omöjligt att säga, de är så lika men ändå så oerhört olika, det beror helt på vad man är ute efter. Men betyget ifrån denna recensent blir en solklar femma, med guldstjärnor och glitter!

Slutbetyg
 

Annons

5 reaktioner på ”Nygårda Julmust Bourbonfats lagrad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s