Portello (Nu mera Gammeldags Kola)

Standard

Portello har varit med sedan 1920-talet och är en stor dryck längre upp i landet, låt oss se om denna norrländska favorit faller mig i smaken

Hur smakar det?
Portello smakar, enligt mig, som om någon blandat Pommac med Trocadero, lite vuxet och lite barnsligt. Den första smaken är lite vuxen, det är inte direkt sött i början av smakupplevelsen utan sötman kommer sedan rullande och övergår sakteligen från den lite vuxnare smaken till att bli barnsligt söt. Men det är perfekt balanserat och man blir inte trött på sötman eftersom den nollställs varje gång man tar en ny klunk. Eftersmaken rullar länge och väl, man känner nya smaker hela tiden. En dryck som lever väldigt länge i smaken och som lämnar dig suktandes efter mera.

Vart hittar jag läskeblasken?
Portello verkar finnas i större delar av landet, här nere i väst är den ganska vanlig i matbutikerna och så även högre upp i landet.

Slutsats
Trocadero och pommac blandat till en läcker liten dryck. Detta är en läsk som ständigt överraskar smaklökarna och som fungerar riktigt bra som bordsdricka som fredagsnöje. Just denna versionen var från Guttsta källa och det finns några andra bryggerier som tillverkar samma dryck. Så smakvariationer kan förekomma. Men de flesta är mer eller mindre identiska (till min vetskap) och detta är en riktigt solid och god läskeblask.

Slutbetyg

*Uppdatering Juni 2015*
Tydligen har Guttsta Källa ändrat namnet från Portello till ‘Farmor Hildas Gammeldags Kola’. Tack till Anders Carlsson som skrev om detta i kommentarerna.

Annons

9 reaktioner på ”Portello (Nu mera Gammeldags Kola)

 1. Stefan

  coop extra har den från guttsta på bilden ovan. grogga på bourbon eller drick som den är och njut! konnässörerna på flashback forum har dock dömt ut guttsta-portellon fullständigt, sannolikt med all rätt då guttsta knappast är signum för kvalitet, så jag är nyfiken på vilka kedjor som tillhandahåller portello från andra bryggerier så man kan jämföra?

  • krillelille

   Nere på min lokala ICA finns det en portello men jag vet inte från vilket bryggeri, kan kolla upp. Men några bryggerier som gör portello är: Mora Bryggeri, Nyckelbryggerier, Vasa bryggeri och då Guttsta källa.

 2. Anders Carlsson

  Numera har Guttsta ändrat namnet på sin Portello-variant till Gammeldags Kola, förmodligen för att inte stöta sig med Wasa Bryggeri som äger rätten till namnet Portello och tidigare har tvingat flera bryggerier, bl.a. Kopparbergs, att sluta brygga den sortens läsk.

 3. Marcus

  Portello är Portello på samma sätt som Julmust är julmust. Det handlar om att ha rättigheterna till ett recept. Wasa gör den överlägset bästa Portellon men kan man inte få tag på den (som för en annan som bor i södra Sverige) så finns ju nödlösningen = Hemläsk som har den i sitt läskkoncentratsortiment. Inte optimalt men bättre än Guttsta i alla fall.

 4. Marcus

  Eller ja då heter den sonello sist jag köppte den men i alla fall bättre kopia än Guttsta dit jag ville komma 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s