Irn Bru

Standard

En skotsk dricka som har sina rötter i nödvändighet, då den framställdes i samband med återuppbyggandet av Glasgows centralstation. Tydligen dog arbetarna i massor eftersom de drack öl för att släcka törsten, Irn Bru, eller ”Iron Brew” var drickan som framställdes som alternativ till ölen för att, mer eller mindre, rädda livet på arbetarna. En nobel dricka, men har den en nobel smak?

Hur smakar det?
Jag läser innehållet, det står kinin, en kall kår rusar längs min ryggrad, jag avskyr nämligen kinin. Jag tar och sniffar försiktigt på drickan och blir så förvånad att jag nästan trillar av stolen, det luktar nästan som Julebrus, julebrus med smak av fruktchampagne. Jag tar mig en klunk och jovisst, det smakar som fruktchampagne, fast en ganska vattnig sådan dock. Eftersmak finns det inte mycket utav och den försvinner lika fort som du kan svälja drickan. Jag tar mig ett par klunkar i kort följd och som sagt, jo det smakar ganska gott faktiskt. Smaken av kinin finns där, ibland kan man känna av en svag liten underton, men den är aldrig så dominerande att själva kininsmaken framträder, den håller sig precis under strecket för att ge sin beska smak. Drickans största nackdel är dess skummande i munnen, det blir som ett skumbad när du tar dig en klunk, vilket ger en mindre uppfriskande känsla.

Vart hittar jag läskeblasken?
Ja du, den har svenska texter på sig så den bör finnas på den vanliga svenska marknaden. Om det finns många skottar i området så är det stor chans för att den finns att köpa, då det är skottarnas favoritläskeblask.

Slutsats
Hur betygsätter man något som är gott men väldigt vattnigt? Å ena sidan tycker jag att det faktiskt är ganska gott eftersom smaken påminner mig om mina absoluta favorit julebrusar, men samtidigt så är smaken såpass utvattnad att den inte gör något större intryck. Jag är imponerad över att drickan lyckats tona ner smaken av dess kinin, annars hade jag spottat och fräst och slängt burken i väggen. Nej, detta är nog faktiskt ganska gott, det står och väger tungt mellan en mycket stark trea eller en ganska svag fyra, det är nu jag önskar att jag hade halvpoäng att dela ut. Nej det får nog faktiskt bli en svag fyra faktiskt, även om den är vattnig är den ganska god, plus att jag vill inte göra skottarna upprörda, jag har sett Braveheart.

Slutbetyg
 

Annons

6 reaktioner på ”Irn Bru

 1. tantmarit

  Men DEN vill jag ju smaka! 😀
  VAR hittade du den? Jag känner inte alls igen burken, så det borde inte vara jag som har hittat den, eller? 😉
  En fråga till: vad smakar Kinin? Hur vet jag att det är kinin om jag får smaka, menar jag?!

  • krillelille

   Denna burken hittade vi uppe vid riksgränsen, inte nu senast men gången innan. Jag ligger lite efter med läskeblaskdrickandet 😛

   Kinin är vanligt i Tonics. Typ Schweppes Tonic water, Indian Tonic Water, Canadian Dry, kort sagt i drickor som du gärna kan blanda Gin med aka Gin and Tonic. Kinin har en oerhört bitter smak. Den där Freeway drickan du fick testa en gång, som du faktiskt gillade, innehöll stora mängder Kinin.

 2. tantmarit

  AHA, då fattar jag PRECIS!
  jag trodde det kunde vara bittert, men jag trodde ju också att det var farligt och inte fick finnas i drycker, så…
  Och ja, jag vet, jag tycker om konstiga smaker!!! 😛

  PS: jag kan hjälpa dig att provsmaka alla med kinin/citron/lime! Mumsigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s