Apotekarnes Årsmust 2013

Standard

ApotekarnesArsmustApotekarnes (Carlsberg) försöker ta sig an Nygårda (Spendrups) och deras exklusivare julmustar, låt kampen börja!

Hur smakar det?
Upp flyger korken (bokstavligen), jag trycker genast ner näsan för att känna dofterna av denna hemlighetsfulla julmust och känner genast doften av: Julmust… Ni förstår, Apotekarnes har i sin nya julmust lagt till en extra ”hemlig” ingrediens, något de tydligen kommer ändra på varje år, vilket är lite skoj för då får man smaka sig fram och försöka gissa vad det är de har lagt it. Från doften alena så känner jag ingen skillnad överhuvudtaget från en vanlig julmust, vilket är lite av en besvikelse, men det är i smaken allt kommer att avslöjas. Första klunken får stanna kvar en stund så att smaklökarna kan göra sitt jobb, nope, fortfarande bara julmust och inget annat. Efter en andra, en tredje och en fjärde smutt så kan jag nog känna någon extra smakkaraktär som inte brukar vara där, smakar det inte lite rostat? Jo jag tycker nog att det smakar en aningens rostat, lite som rostade kaffebönor kan dofta, men jag är verkligen inte säker. Så jag pillar bort den lilla etiketten på baksidan av flaskan för att ta reda på vad de har lagt i för något litet extra: Mörk Choklad. Va? Vart var den mörka chokladen? Inte ens när julmusten har nått rumstemperatur så kan jag känna någon förnimmelse av mörk choklad. Jag är, kort sagt, besviken.

Vart hittar jag läskeblasken?
Säljs under en begränsad period och finns i vanliga matbutiker

Slutsats
Det är helt uppenbart att de försöker komma med något som skall likna Nygårdas julmust som säljs exklusivt på systembolaget. Allt från utförandet på buteljen med tjusig etikett och champagnekorg till införandet av en lite vuxnare smak i form av mörk choklad. Men Apotekarnes försök gör tyvärr ett magplask istället för en fullpoängare likt Nygårda. När man dricker Nygårdas romfatslagrade eller bourbonfatslagrade julmustar så kan man plocka ut nyanser i varje munfull man tar. När jag drack den romfatslagrade julmusten så kände jag en ganska tydlig underton av choklad, här kände jag inget av den mörka chokladen, inte ett uns. Men med allt det sagt så är detta faktiskt ingen dålig julmust. Jämför man med en vanlig apotekarnes (som jag alltid har bredvid mig när jag testar en ny julmust för att ha någon form av måttstock) så är denna ”årsmusten” snäppet godare. Men man måste jämföra denna med Nygårdas fatlagrade julmustar och då är det tyvärr underkänt. För 30kr på ICA kan du få en julmust som är snäppet godare än en vanlig Apotekarnes och på bolaget kan du för samma pris få en julmust som bjuder dig på en smakupplevelse du sällan kommer glömma. Men galet snygg etikett har de gjort iaf, nog den exklusivaste looken på en läskeblask jag någonsin sett.

Slutbetyg
laskeblaskburklaskeblaskburklaskeblaskburk

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s