Nygårda Julmust – Calvadosfat

Standard

NygårdaCalvadosFat2015 års nyhet på bolaget från Nygårda är en julmust lagrad på calvadosfat

Hur smakar det?
Stoppar ner näsan i glaset efter att det slutat skumma och känner genast en stark doft av äpple, äpplemust för att vara mera precis. Det finns nästan ingen doft av vanlig julmust, utan äpplet dominerar. När man tar sig en klunk känner man dock av julmusten, som har lite av den nu karakteristiska smaken av träfat i sig. Julmustens lite träiga smak växlar konstant med smaken av calvadosen, eller äpple för oss som inte druckit detta franska brännvin. Ena stunden smakar det must, andra smakar det äpple, vilket är lite kul men samtidigt lite irriterande. Det är en väldigt stark smak av äpple och den är lite väl dominant i smakprofilen. Musten känns inte lika ”vuxen” som de andra i samma serie utan känns lite barnvänligare. Nästan som att någon tagit och blandat julmust och äpplemust 50/50. Välsmakande från början till slut dock, om än lite speciell.

Vart hittar jag läskeblasken?
Finns att köpa på bolaget under juletid så långt lagret räcker.

Slutsats
Nygårdas vintage oak serie har varit en favorit i hushållet under många år. Det är en julmust som känns genuint vuxen och något som man antingen älskar eller avskyr. Själv tillhör jag det första lägret och har inte stött på en vintage oak jag ännu inte älskat. Här har vi kanske det första snedsteget i serien dock. Äpplet är lite väl dominerande och den annars så goda julmusten får ta en andraplats i smakprofilen. Sedermera tycker jag kanske inte den känns vuxen nog, där de andra haft en lite mörkare underton av choklad, punchpraliner och en lite rökig karaktär så förefaller denna vara lite barnvänligare. Men med det sagt så är det trotts allt gott, det känns välgjort och det känns som en produkt som någon lagt ner mycket tid och kärlek på.

Slutbetyg
laskeblaskburklaskeblaskburklaskeblaskburklaskeblaskburk

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s