Ringnes – Vørterøl

Standard

RingnesVörterölNorska Ringnes med den norska kultdrickan vørterøl, är det norges svar på rootbeer?

Hur smakar det?
Öppnar kapsylen och möts av en doft jag inte alls väntat mig. Det doftar kryddigt, lite som de Finn Crisp som min farmor brukade ha till kaffet i min barndom. Smaken är liknande också, för mig smakar det flytande finn crisp och det är galet blaskigt. Nog något av det vattnigaste i dryckesform jag varit med om. Jag känner undertoner av vad som kan beskrivas som honung, men det finns det inte i enligt innehållsförteckningen. På eftersmaken kan man känna humlen komma rullandes, lite som att man druckit ett väldigt ljust öl. Drickan är lätt kolsyrad och skummar inte nämnvärt när man slår upp det i ett glas. Gott, nej inte speciellt, men speciellt, ja det är det.

Vart hittar jag läskeblasken?
Finns vanliga matbutiker i Norge.

Slutsats
Detta är en dricka man måste ha vuxit upp med, lite som den svenska julmusten. Vatten, malt och humle samt surhetsreglerande medel är vad de har i. Men malten är en mångsidig sak som kan smaka väldigt olika beroende på i vilken del av ”produktionen” den används. I just denna drickan blir det väldigt vattnigt och kanske smakar närmare hur malt smakar i sin renaste form. Min mor, som vuxit upp i Norge, tycker detta är något av det godaste som finns. Och även om namnet innehåller öl så är det att ses som en läsk. Men som sagt, man måste nog ha vuxit upp med detta för att kunna uppskatta den speciella smaken. Kanske om man gillar svagdricka så kan detta gå hem.

Slutbetyg
laskeblaskburklaskeblaskburk

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s