Apotekarnes Årmust 2016

Standard

apotekarnesarsmust2016Apotekarnes fortsätter sin årliga tradition att smaksätta en julmust med något hemligt, undrar vad årets smak kan vara?

Hur smakar det?
Som vanligt är det näsan ner i glaset som gäller för att lukta lite på drickan, men det doftar endast julmust av skummet, så vi tar till smaklökarna istället. Första klunken och till en börjar ryggar jag lite, det smakar konstigt och inte speciellt julmustigt. Men efter några sekunder ändrar musten karaktär och den hemliga ingrediensen kommer fram. Smaken är mycket tydligare än den varit tidigare år, istället för att behöva ta klunk efter klunk och fundera på vad tusan det kan vara svarar vi unisont: Lussekatter! Årets smak är nämligen saffran och det märks verkligen. Efter att smaklökarna kommit över den inledande märkliga smaken (vid varje ny klunk smakar det faktiskt konstigt) så kommer saffranet fram väldigt tydligt. Jag tänker genast på nygräddade lussekatter (som skall ha saffran i sig, annars är det inte en lussekatt i min bok!) och riktigt myser av välbehag. Eftersmaken har en väldigt tydlig karaktär av saffran och kryddan gifter sig oerhört bra med den traditionella mustsmaken. Två ”klagomål” finns dock: Varje ny klunk ger en märklig smak de första två sekunderna och den var ganska sparsamt kolsyrad. Köpte två flaskor (från två olika butiker) men bägge var ganska ”avslagna” trotts att det skummade något alldeles fantastiskt i glaset.

Vart hittar jag läskeblasken?
Köptes i ICA butiker men bör finnas i de flesta välsorterade matbutiker nu i jul.

Slutsats
Apotekarnes julmust har historiskt sett inte riktigt lyckats leverera en minnesvärd dricka. De har aldrig orkat sig över en trea i betyg men i år är det kanske dags att bryta den trenden? För en gångs skull känner jag smaken av något annat än must riktigt tydligt, det är även en väldigt trevlig smak som får en att verkligen känna jul i hela kroppen. Apotekarnes är inte riktigt uppe i samma kaliber som Nygårda när det kommer till smaksatt julmust, men det börjar arta sig! Om du vill ha något riktigt juligt (förutsatt att du gillar saffran) så är det bara att skynda till närmaste matbutik och köpa en flaska eller två!

Slutbetyg
laskeblaskburklaskeblaskburklaskeblaskburklaskeblaskburk

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s