Apotekarnes Årsmust 2017

Standard

Enligt traditionen återkommer Apotekarnes årsmust även detta år med en ny hemlig smak. *Det bör tilläggas att den hemliga ingrediensen kommer röjas i denna recension, så läs vidare på egen risk!

Hur smakar det?
Till en början doftar det inte mycket mer än vanlig julmust, men ju mer jag sveper runt vätskan i glaset och sniffar kontinuerligt så finner jag en underton av något jag tycker mig känna igen. Smuttar lite lätt på årets upplaga av julmusten och tycker mig känna igen vissa undertoner som för tankarna till jul, mer än smaken av must då såklart. Ett par munfullar till och jag är framme vid min slutsats. Nu väntar bara intryck från den övriga panelen innan vi börjar gissa hejvilt. Alla är vi överens om att detta var ganska trevligt, men ingen kan riktigt sätta fingret på vad det är för speciellt med årets smak. ”Är det en frukt?” Undrar den ene. ”Nej det är helt klart malda nejlikor!” säger den andre. Varpå jag harklar mig och stolt utropar att detta är minsann med smak av pepparkaka! Vi tar bort etiketten och ser att den hemliga smaken är, kanel? Jaha… Där ser man. Efter att vi fått veta ingrediensen kan vi nog alla enas om att ja, jo, det smakar nog lite kanel. Men pepparkaka var nog det vi alla fick vissa associationer till när smaken var avslöjad. Smakar det kanel? Jo det gör det faktiskt, med lite ansträngning kan man känna en subtil smak av kanel. I sedvanlig ordning är apotekarnes julmust inget att hänga i granen, lite sur eftersmak och en trevlig sötma. Fullt drickbar.

Vart hittar jag läskeblasken?
Finns att köpa i välsorterade matbutiker hela julen ut

Slutsats
Det är alltid kul med årsmusten, att sätta sig ner med vänner och se vad vi alla tycker och tror. Vad var den allmänna uppfattningen av årets must då? Jodå, det smakar trevligt, kanelen kan man känna av men vi anser alla att helheten smakar mer av pepparkaka än endast kanel. Vilket inte är helt fel då traditionell pepparkaksdeg innehåller både kanel och malda nejlikor. Lika god som förra årets saffran? Nej. Värt pengarna? Ja. Köpa igen? Kanske, om man vill se lite snoffsig ut när man bjuder till glöggfest (för flaskan är åter igen väldigt vacker). Allt som allt en helt duglig julmust som lägger sig i mitten med resten av årsmustarna (förutom 2016 års upplaga då).

Slutbetyg