Hammars Bryggeri – Lagrad Julmust

Standard

Julmust lagrad fyra år på whiskyfat, kom 2020 men några flaskor verkar finnas kvar även 2021

Hur smakar det?
Doftar mörk mörk julmust som om den har basstämma. Kan känna en hint av något som påminner om whisky. Väldigt vuxen i smaken, det märks tydligt att den är lagrad på whiskyfat. Om du någonsin ätit Jack Daniel’s Whisky Fudge (som tyvärr verkar ha utgått, buhu) så har du smakprofilen framför dig. Det smakar fudge med farinsocker och brända toner blandat med en lättare whisky. Det vill säga att det smakar inte det minsta rökt eller så. Några inslag av ekfatet känner jag inte heller, såsom Nygårdas ekfatslagrade har. Det finns en julmustbas i drickan, men den fungerar snarare som en bädd för alla andra smaker att stå på. Smaken av fudge och whisky växlar mellan varandra flera gånger efter varje klunk och det blir som en elegant dans av smaker som kompletterar varandra. Inte riktigt lika vuxen i smaken som jag trodde, men den är helt klart myndig och har nog börjat pensionsspara.

Vart hittar jag läskeblasken?
Har skådats på unbooze.se och i någon matbutik. Kom som sagt 2020 varpå den fanns lite överallt. Men då de inte verkar tappat nya flaskor är det nog en försvinnande liten mängd ute i omlopp.

Slutsats
Jag trodde detta skulle vara en riktigt ordentligt vuxen dricka. Men den var förvånansvärt balanserad och ”mild” i smaken. Typ som en Zeunerts med en twist. Nygårdas ekfatslagrade är vuxnare i smaken, men sin nästan lite överdrivna smak av ekfat. Eller det totala misslyckandet som var Apotekarnes ”Vintermust”, blä. Nej detta är en fin dricka och jag ångrar djupt att jag inte testade dessa redan 2020 när den var lätt att få tag på. Om du känner dig vuxen och gillar både cola-fudge och whisky så är detta en riktigt bra julmust för dig. Och snälla Hammars: Ni kan väl göra detta igen någon gång?

Slutbetyg

Annons